Brazylijscy naukowcy opracowują biodegradowalny, noszony na roślinach czujnik do wykrywania pestycydów na warzywach
Brazylijscy naukowcy z Uniwersytetu Federalnego w Viçosa i Uniwersytetu w São Paulo opracowali łatwy w produkcji, noszony na roślinach czujnik do wykrywania pestycydów na warzywach. Czujnik jest wykonany głównie z biodegradowalnego i bezpiecznego w kontakcie z żywnością octanu celulozy (wykonanego z pulpy drzewnej) i węgla, co pozwala na długotrwałe, ciągłe użytkowanie. Te niedrogie czujniki uzyskały co najmniej 80 na 100 punktów w obu pomiarach przyjazności dla środowiska Green Analytic Chemistry (GAC) AGREE i AES.
Stosowanie pestycydów w rolnictwie wzrosło w ciągu ostatnich dziesięcioleci w celu zwalczania szkodników, chwastów i grzybów, ale te chemikalia są często toksyczne w wysokich stężeniach. Chociaż pestycydy są stosowane ostrożnie, wiatr często przenosi je na niezamierzone obszary, więc wykrywanie skażonych upraw ma kluczowe znaczenie dla utrzymania ekspozycji na pestycydy na poziomie bezpiecznym dla spożycia przez ludzi.
W badaniach przetestowano wykrywanie dwóch popularnych pestycydów, karbendazymu i parakwatu. Pierwszy z nich jest środkiem przeciwgrzybiczym często rozpylanym na uprawach cytrusów, takich jak pomarańcze w Brazylii. Drugi to herbicyd rozpylany na polach uprawnych w celu szybkiego usunięcia chwastów lub nielegalnych upraw marihuany. Karbendazym wpływa na męskie narządy rozrodcze, podczas gdy parakwat jest toksyczny dla ludzi, gdy jest wdychany lub połykany, ponieważ jest dziesiątki razy silniejszy niż glifosat, popularny środek do zwalczania traw w gospodarstwach domowych.
Czujniki zostały przetestowane przy stężeniach pestycydów od 0,1 do 1,0 μM (lub od 0,1 do 1 ppm) na dolnym końcu dopuszczalnych poziomów amerykańskiej FDA na uprawach spożywczych. Po spryskaniu sałaty i pomidorów czujniki zachowały wysoką skuteczność wykrywania nawet po setkach cykli zginania. Poziomy pestycydów na produktach podczas skażenia pestycydami i odkażania poprzez mycie i moczenie wodą były niezawodnie wykrywane. Zanim czujniki konsumenckie zostaną wypuszczone na rynek, dlaczego nie umyć owoców i warzyw najlepiej ocenianym płynem do mycia warzyw (takim jak ten na Amazon), aby utrzymać pestycydy z dala od ciała.