Notebookcheck Logo

Solar Foods otwiera fabrykę rolnictwa komórkowego, aby hodować białko spożywcze Solein przy użyciu mikrobów zasilanych powietrzem z domieszką minerałów

Solar Foods Białko Solein produkowane przez mikroorganizmy może być wykorzystywane do produkcji żywności przyjaznej dla środowiska. (Źródło: Solar Foods)
Solar Foods Białko Solein produkowane przez mikroorganizmy może być wykorzystywane do produkcji żywności przyjaznej dla środowiska. (Źródło: Solar Foods)
Firma Solar Foods otworzyła fabrykę rolnictwa komórkowego, aby hodować białko spożywcze Solein przy użyciu mikrobów zasilanych tlenem i wodorem z wody, dwutlenkiem węgla z powietrza i odrobiną minerałów. Główne składniki są odnawialne i napędzają proces fermentacji w celu stworzenia zrównoważonego, wegańskiego, odżywczego białka, które może zastąpić tradycyjne mięso i źródła białka.
Biotech Business

Firma Solar Foods otworzyła fabrykę rolnictwa komórkowego w Vantaa w Finlandii w celu produkcji białka spożywczego Solein z mikrobów. Proces fermentacji w bioreaktorze wykorzystuje tlen i wodór z wody, dwutlenek węgla z powietrza i odrobinę minerałów jako składniki wejściowe. Zrównoważone środowiskowo białko jest pożywne i wegańskie i może zastąpić tradycyjne mięso i źródła białka, takie jak ryby, orzechy i soja.

Tradycyjne rolnictwo w zakresie źródeł białka jest kosztowne pod względem czasu, ziemi, wody i odpadów produktów ubocznych. Roślinne lub zwierzęce źródła białka wymagają wzrostu całych roślin i zwierząt, nawet jeśli nie wszystkie ich części mogą zostać zjedzone. Na przykład krowy wymagają ogromnych ilości wody do produkcji wołowiny, a bezużyteczne części, takie jak kopyta, nie mogą być spożywane. Orzechy również wymagają ogromnej ilości wody do produkcji białka, a łupiny są wyrzucane.

Mikroorganizmy są znacznie prostsze niż rośliny i zwierzęta i nie wymagają tak dużo czasu, energii ani nakładów. Solar Foods wykorzystuje organizmy jednokomórkowe w procesie fermentacji, aby stworzyć przyjazne dla środowiska białko, generując jednocześnie 80% mniej gazów cieplarnianych w porównaniu z białkiem roślinnym i 99% w porównaniu z mięsem. Organizmy żywią się powietrzem (tlenem, wodorem, dwutlenkiem węgla) i dodanymi minerałami, tworząc aminokwasy, węglowodany, tłuszcze, białka i witaminy. Z wyjątkiem dodanych minerałów, wszystkie składniki mogą być pozyskiwane ze źródeł odnawialnych w dowolnym miejscu na świecie.

Po wysuszeniu otrzymany proszek białkowy jest pożywny i może być stosowany do produkcji serów, klopsików, omletów, makaronów, batonów białkowych, koktajli i innych. Solein jest wegański, bezmleczny, bezsojowy, bezglutenowy, niskosodowy i niskotłuszczowy i składa się z około 3-5% minerałów, 5-8% tłuszczów, 10-15% błonnika i 65-70% białka z żelazem, błonnikiem i witaminami z grupy B.

Fabryka 01 o wartości 42 milionów euro może wyprodukować wystarczającą ilość białka Solein na pięć do ośmiu milionów posiłków lub około 160 milionów ton Solein rocznie. Ale dopóki produkcja nie wzrośnie wraz z nadchodzącą Fabryką 02, czytelnicy będą musieli zadowolić się prawdziwymi, pysznymi stekami ribeye. Firma Solar Foods została założona w Finlandii w 2017 roku i otrzymuje fundusze częściowo z inwestycji o wartości 806,9 mld euro, które UE udostępniła w ramach programu NextGenerationEU w celu stworzenia bardziej ekologicznej przyszłości.

Solar Foods hoduje białko Solein w bioreaktorze w Factory 01 w Finlandii. (Źródło: Solar Foods)
Solar Foods hoduje białko Solein w bioreaktorze w Factory 01 w Finlandii. (Źródło: Solar Foods)
Z Solein można wytwarzać różnorodne produkty spożywcze, od dyni, przez tofu, po lody i substytuty mięsa. (Źródło: Solar Foods)
Z Solein można wytwarzać różnorodne produkty spożywcze, od dyni, przez tofu, po lody i substytuty mięsa. (Źródło: Solar Foods)

15/4/2024

Otwieramy okno na przyszłość przemysłu spożywczego: rusza pierwsza na świecie fabryka produkująca żywność z powietrza

KOMUNIKAT PRASOWY

Factory 01, pierwszy komercyjny zakład produkcyjny Solein® firmy Solar Foods, rozpoczyna produkcję w Vantaa w Finlandii. Oznacza to początek komercjalizacji nowego białka i pokazuje, jak może wyglądać przyszłość produkcji żywności.

Solein® to rewolucyjne białko wyhodowane z maleńkiego, ale potężnego mikroorganizmu przy użyciu CO2 i energii elektrycznej przez fińską firmę Solar Foods. Ten pożywny żółty proszek, wysoce funkcjonalny i kompatybilny z szeroką gamą tradycyjnych składników, przez długi czas był ograniczony do niewielkich ilości: tylko pilotażowe laboratorium Solar Foods w Espoo, sąsiadujące ze stolicą Finlandii Helsinkami, produkowało Solein.

Teraz to się zmienia, ponieważ Solar Foods oficjalnie rozpoczyna działalność Factory 01, swojego pierwszego zakładu Solein na skalę komercyjną.

Solein otrzymał pierwsze zatwierdzenie regulacyjne dotyczące nowej żywności w Singapurze w 2022 roku. Firma Solar Foods dostarczyła nowy składnik do limitowanych produktów spożywczych i marketingu testowego w Singapurze, takich jak baton przekąskowy zasilany Solein i lody czekoladowe Solein. Solar Foods szacuje, że Factory 01 zwiększy roczną produkcję Solein do maksymalnie 160 ton, umożliwiając przyszłej współpracy wyjście poza te ograniczenia.

"Będziemy w stanie dostarczać ilości, które pozwolą producentom żywności po raz pierwszy tworzyć duże partie produktów zasilanych Solein. Chociaż byliśmy w stanie zaoferować konsumentom mały smak, znalezienie żywności opartej na Solein w lokalnym supermarkecie nie było możliwe. Wkrótce będzie to możliwe", wyjaśnia Pasi Vainikka, CEO i współzałożyciel Solar Foods.

Milowy krok w rolnictwie

Poza dużym krokiem, jaki obiekt stanowi dla działalności firmy, jest to również historyczny pierwszy tego rodzaju obiekt dla rolnictwa komórkowego. Bioreaktor Factory 01 produkuje dziennie taką samą ilość białka Solein, jaką wyprodukowałaby farma mleczna licząca 300 krów - a wszystko to przy całkowitym oderwaniu od wymagań i obciążeń środowiskowych tradycyjnego rolnictwa. Vainikka porównuje jego znaczenie dla produkcji żywności do wpływu, jaki komputery kwantowe będą miały na przetwarzanie informacji.

"Podobnie jak w przypadku komputerów kwantowych, nie jest już kwestią tego, czy rolnictwo komórkowe stanie się czymś oczywistym. Pytanie dotyczy raczej tego, kto poprowadzi ten proces", mówi. "Badamy możliwości tej platformy naukowej na nową skalę. Factory 01 pokazuje, że możliwe jest hodowanie białka od początku do końca pod jednym dachem, przez cały rok, nawet w trudnych warunkach północnej Finlandii - i robienie tego wszystkiego w sposób zrównoważony i opłacalny"

Fabryka 01 jest również częścią europejskiej gospodarki wodorowej. Fabryka jest pierwszym ukończonym przez Komisję Europejską projektem wodorowym IPCEI (Ważny Projekt stanowiący Przedmiot Wspólnego Europejskiego Zainteresowania). Program inwestycyjny Solar Foods o wartości 600 mln euro został we wrześniu 2022 r. zgłoszony jako projekt wodorowy IPCEI z maksymalną pomocą państwa w wysokości 110 mln euro; firma otrzymała pierwszą dotację w wysokości 34 mln euro w grudniu tego samego roku.

Kolejne kroki: dalsze skalowanie i nowe rynki

Fabryka 01 to zaawansowany technologicznie i wysoce zautomatyzowany zakład. Podobnie jak w przypadku innej nowoczesnej produkcji żywności, "rolnicy" w fabryce będą wykonywać większość swojej pracy w sterowni obiektu, a nie na hali produkcyjnej. Fabryka 01 będzie również służyć jako centrum badań i rozwoju Solar Foods oraz rozwoju przyszłych produktów. Prowadzenie zakładu dostarczy cennych danych na drodze do kolejnego kamienia milowego: Fabryki 02.

"Fabryka 01 jest już prawdziwą fabryką, taką, jaką można zobaczyć w parku przemysłowym. Ale aby w pełni wykorzystać potencjał Solein, musimy myśleć szerzej. Właśnie dlatego Fabryka 02 ostatecznie zwiększy skalę bioprocesu, a także procesu produkcyjnego: nie będzie zlokalizowana w parku przemysłowym, ale raczej wypełni park przemysłowy", Vainikka wyjaśnia wizję rozwoju firmy. "Naszym długoterminowym celem jest stać się firmą wartą miliardy euro. Globalny rynek białek to biznes o wartości dwóch bilionów euro, a my pokazaliśmy, że Solein ma swoje miejsce na tym rynku"

W maju 2023 r. Solar Foods uzgodnił strategiczny sojusz w celu opracowania i przetestowania produktów opartych na Solein w Singapurze z japońskim gigantem spożywczym Ajinomoto Group. Obie firmy chcą również rozszerzyć swoją współpracę na kraje i regiony poza Singapurem.

Solar Foods stara się o nowe zatwierdzenia regulacyjne dotyczące żywności dla Solein na kilku kluczowych rynkach, takich jak UE, Wielka Brytania i Stany Zjednoczone. Celem firmy jest wejście na rynek amerykański pod koniec 2024 roku.

W dniu 11 kwietnia 2024 r. firma Solar Foods otrzymała od giełdy Nasdaq Green Equity Designation - Private Companies.

Czym jest Solein?

Solein to bogaty w białko mikrobiologiczne proszek, który zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Może być stosowany do zastępowania istniejących białek w różnych produktach spożywczych, na przykład w alternatywnych produktach mlecznych i mięsnych, różnych przekąskach i napojach, makaronach lub pieczywie i pastach do smarowania. Jest to pierwsza w historii nowa żywność odłączona od ograniczeń tradycyjnego rolnictwa. Ten rodzaj metody produkcji ma potencjał, aby zmienić zrównoważony rozwój, dostępność i przejrzystość tego, co jemy i gdzie żywność może być produkowana.

Solein jest produkowany przy użyciu bioprocesu, w którym mikroby są zasilane gazami (dwutlenkiem węgla, wodorem i tlenem) oraz niewielkimi ilościami składników odżywczych. Bioproces przypomina produkcję wina, przy czym dwutlenek węgla i wodór zastępują cukier jako źródło odpowiednio węgla i energii.

Soleina zawiera 65-70% białka, 5-8% tłuszczu, 10-15% błonnika pokarmowego i 3-5% składników mineralnych. Skład makroskładników odżywczych komórek Solein jest bardzo podobny do suszonej soi lub alg. Solein dostarcza żelaza i witamin z grupy B i jest wyjątkowo funkcjonalny. Solein może być stosowany z szeroką gamą innych składników: znika w żywności i nie zmienia smaku znanych, codziennych produktów spożywczych.

Produkcja Solein nie jest zależna od rolnictwa, pogody czy klimatu: może być produkowana w trudnych warunkach, takich jak pustynie, obszary arktyczne, a nawet przestrzeń kosmiczna. Proces ten nie wymaga zwierząt ani roślin fotosyntetyzujących, dzięki czemu Solein jest najbardziej zrównoważonym białkiem na świecie. Wyhodowanie kilograma Solein wymaga około 1% wody i 5% gruntów ornych, które wymagałyby wyhodowania równoważnej ilości białka roślinnego, i powoduje tylko jedną piątą emisji dwutlenku węgla w tym procesie.

Solein po raz pierwszy będzie dostępny do użytku komercyjnego. Jest on skierowany do marek spożywczych poszukujących pożywnych, funkcjonalnych i zrównoważonych składników białkowych o stałej jakości, które mogą być niezawodnie dostarczane do ich produktów. Singapur był pierwszym rynkiem, na którym Solein uzyskał zgodę regulacyjną, ale Solar Foods stara się również o zezwolenia na innych rynkach na całym świecie.

Więcej informacji o Solein znajdą Państwo na stronie Solein.com

Dowiedz się więcej o Factory 01

Zestaw prasowy Factory 01

Więcej informacji i zapytania do mediów:

Laura Sinisalo

CXO, Solar Foods Ltd.

[email protected]

+358 10 579 3285

O firmie Solar Foods

Solar Foods produkuje białko przy użyciu dwutlenku węgla i energii elektrycznej. Produkcja Solein®, niezależna od warunków pogodowych i klimatycznych, uwalnia globalną produkcję białka od ograniczeń tradycyjnego rolnictwa. Firma Solar Foods została założona w Finlandii w 2017 roku. solarfoods.com

Please share our article, every link counts!
> laptopy testy i recenzje notebooki > Nowinki > Archiwum v2 > Archiwum 2024 05 > Solar Foods otwiera fabrykę rolnictwa komórkowego, aby hodować białko spożywcze Solein przy użyciu mikrobów zasilanych powietrzem z domieszką minerałów
, 2024-05-30 (Update: 2024-05-30)